Dessa raser föder vi upp:

 

Teddy

IMG_0607IMG_0526IMG_1851IMG_2050IMG_0661IMG_0948

Teddy är en lugn ras med kort, utåtstående päls. Den tillhör strävhårsraserna men är givetvis inte så sträv att man sticker sig på den. Vill man ställa ut en teddy i rasklass ska man tänka på att klappa den "åt fel håll", alltså bakifrån och fram, detta för att man inte ska påverka pälsriktningen (ut från kroppen) negativt. Vill man inte det så är det fritt fram att klappa åt vilket håll man vill. Teddysarna kan ha många olika färger.

 

CH-teddy

IMG_0621IMG_0567IMG_0719IMG_1020IMG_0635IMG_1607

Ch-teddyn tillhör också strävhårsraserna men har främst bara namnet gemensamt med den ovanstående teddyn. Denna lugna ras har längre päls men har fortfarande pälsriktning ut från kroppen och ska alltså inte falla mot marken. Trots den långa pälsen behöver man inte klippa den, (om man inte vill det förstås). För utställningsdjur gäller det att ha en jämn pälslängd över hela kroppen (dock får dessa ej klippas) men det är inte alltid det lättaste då pälsen kan fällas ur, skavas bort eller växa ojämt. CH-teddyn kan även denna ha många olika färger.

 

 

 

Raser vi har fött upp:

 

Abessinier

IMG_2293IMG_3179IMG_1894

Abessinier, eller abby som de också kallas är en nyfiken ras som ibland har lite mer spring i benen än t.ex teddysarna. De tillhör också strävhårsraserna och ska åtta stycken virvlar, eller rosetter som det egentligen heter, fördelade på två rader med fyra på varje rad. Allså går det inte att ställa ut vilka "virvelmarsvin" som helst, utan dessa rosetter ska vara väldigt strukturerade. Även denna ras kan ha många olika färger.

 

Self

IMG_0591IMG_2936

Selfar är släthåriga, enfärgade marsvin. De finns i många olika färger och nyanser men på utställning tävlar de först och främst mot marsvin av samma färg, sedan mot alla andra selfar och därefter mot resterande marsvin som har gått till final. De färgerna vi har fött upp har varit DE golden (rödbruna med mörka ögon) och PE golden (rödbruna med röda ögon). Utöver goldenfärgen finns massa andra färger, bl.a. black, white, cream och grey.

 

Nonself

Lages NektarinPolka Pigs Sweet Looks Kill

Även nonselfen är släthårig men istället för att bara ha en färg har dessa, på ett eller annat sätt, flera färger. De ställs också ut mot de i samma färg, teckning eller tickning. De färgerna vi har fött upp är golden agouti (hårstråna har olika färger i toppen och i botten på strået, i detta fallet black och golden) och golden roan (ett rödbrunt marsvin som är "stickelhårig", har vita strån inblandade i pälsen). Exempel på andra nonselfvarianter är: dalmatiner, himalaya, dutch, fox, tan m.fl. Inom agoutin finns även där olika färger, t.ex silver agouti, orange agouti, cinnamon agouti m.fl.

 

Crested

2010-05-14 026

Crested fungerar på samma sätt som de övre två släthårsraserna. Det som skiljer dom från dessa är cresten (virveln) den har i pannan. Det finns två olika sorters crested: engelsk och amerikansk. En engelsk crested har en crest i samma färg som marsvinet i övrigt har. Alltså, är marsvinet svart ska även cresten vara svart, är marsvinet golden ska även cresten vara golden. Den amerikanska cresten däremot ska ha en vit crest oavsett vilken färg marsvinet i övrigt har. Är marsvinet svart ska cresten alltså vara vit och ser marsvinet ut som marsvinet här ovan så är den alltså en american crested i färgen golden roan. 

 

Skinny

IMG_9268image

 

Även skinny testade vi att föda upp men insåg att man inte kan ha allt även om dessa nakenmarsvin är väldigt söta. Skinnysarna tillhör strävhårsklassen och den lilla pälsen den har i ansiktet och på tassarna ska vara sträv. Man kan ställa ut skinnysarna på utställning. Ett marsvin som har nakengenen men som inte själv är naken kallas för lakeland och kan också ställas ut, fast i en separat klass som inte tävlar mot de vanliga rasrena djuren. Skinnyn kan behöva lite extra mat och värme för att den trivas som allra bäst. 

 

 

 

 

Övriga raser:

 

Det finns en massa olika marsvinsraser. Här nedan listas de som finns i Sverige just nu:

Korthår: Strävhår: Långhår: Guidestandard:
Self Teddy Peruan Ridgeback
Nonself Rex Sheltie Cuy
Engelsk Crested Abessinier Coronet  
Amerikansk Crested Skinny Alpaca  
  CH-Teddy Texel  
    Merino  
    Lunkarya  

 

Även färger, färgkombinationer, teckningar och tickningar finns det en hel uppsjö av. För att få reda på mer om raser och färger, gå in på Svenska Marsvinsföreningens hemsida.