SMF-341 Lages

Marsvin 

Vi har en liten, seriös marsvinsuppfödning, är registrerade i SMF (Svenska Marsvins Föreningen) och har uppfödarprefixet: Lages.

Marsvin är fantastiskt mysiga och charmiga djur som verkligen är underbara som keldjur för hela familjen. De är nyfikna och sociala men ändå relativt lugna, det är väldigt sällan som vi har råkat ut för att någon har blivit biten av ett marsvin och då har vi ändå hållt på med marsvinsuppfödning i över tio år.

Marsvin finns i flera olika färger och rasen, med olika temprament och som hos alla andra djur, olika personligheter.

Här är raserna vi föder upp:

Teddy:

IMG_0526IMG_0607IMG_2970IMG_0563IMG_1851IMG_4301BIS 1 Lages Ville

Teddy är en lugn ras med kort päls som (utställningsmässigt sett) ska vara lite sträv och pälsen skall gå ut från kroppen och vara lätt riktad framåt. Därför skall man om man vill ställa ut en teddy klappa den "åt fel håll", alltså bakifrån och fram. Har man en teddy bara som keldjur går det givetvis bra att klappa hur man vill. De kan ha många olika färger på pälsen och kan ha både mörka och röda ögon.

 

 Abessinier:

 IMG_0503IMG_0713IMG_1535

Abessinier eller abby som de också kallas är en nyfiken ras. Många som inte är insatta i marsvinsraser kallar ofta dessa marsvin för "virvelmarsvin" på grund av deras virvlar i pälsen. När man ställer ut en abby skall dessa virvlar, eller rosetter som det heter, vara åtta stycken, fördelade på två rader med fyra i varje rad. Abessinier finns i många olika färger.

CH-teddy:
IMG_0621IMG_0635

CH-teddyn är en lugn ras. Till skillnad från den "vanliga" teddyn har den här ganska lång päls, men pälsriktningen är fortfarande den samma, ut från kroppen, inte ner mot marken. Även den här rasen finns i många olika färger och med mörka och röda ögon. Trots att pälsen är lite längre behöver inte CH-teddyn speciellt mycket pälsvård till skillnad från långhåriga marsvin som man kan behöva rulla upp pälsen på, alternativt klippa.

 

Dessa raser har vi fött upp, men föder inte upp längre:

Self

IMG_0591

Self är en släthårig ras som finns i många olika färger, både på päls och på ögon. När selfarna ställs ut bedöms de i samma klass som andra selfar med samma färg. De selfar vi har fött upp har antingen varit DE golden (rödbruna med mörka ögon) eller PE golden (rödbruna med röda ögon). Utöver dessa varianter finns t.ex: Black, White, Cream, Grey o.s.v.

Nonself:

 Lages NektarinPolka Pigs Look Pretty in Pearls

 

Nonself är även de släthåriga med många olika färger och varianter. Likt en self blir nonselfarna bedömda tillsammans med de i samma färg eller teckning. Skillnaden mellan en nonself och en self är att selfarna är enfärgade medan nonselfarna har flera färger. De vi har fött upp är de varianterna som finns här ovan: golden agouti och golden roan. Skillnaden mellan dessa varianter är inte bara färgerna utan också hur hårstråna är färgade. Ett agoutifärgatt marsvin har hårstån som har en viss färg på toppen av hårstrået och en annan färg i botten på det. Just golden agouti har en svart bas men en rödbrun topp. En roan å andra sidan har enfärgade hårstrån. Det som gör ett marsvin roanat är att vita hårstån blandas upp med en annan färg.

Andra nonself varianter är t.ex: Dalmatiner, Himalaya, Dutch, Fox, Tan o.s.v. Inom t.ex. Agouti finns det också flera olika färger bl.a Silver agouti, Orange agouti och Cinnamon agouti. 

 

Crested:

2010-05-14 026

Det finns två oliks sorters crested: Engelsk och Amerikansk. Engelsk crested har en "virvel" eller crest som det heter på huvudet. Denna crest är i samma färg som övriga marsvinet medan den amerikanska cresten har en crest som är vit istället, trots att marsvinet i övrigt har en annan färg. Gemensamt för dem båda är att de är släthåriga och bedöms tillsammans med andra crestade i samma färg.

 

Skinny:

IMG_2507

Även skinny har vi testat att föda upp, men man kan ju inte ha allt. Skinnysarna är "nakenmarsvin" som tillhör strävhårsklassen. Den lilla pälsen den ska ha på tassar och i v-form på huvudet ska nämligen vara sträv. Marsvin som bara bär på nakengenerna men själva har päls kallas lakeland och kan de kan ställas ut, dock tävlar inte dessa mot skinnys såklart. Skinnyn behöver lite extra värme och föredrar att gosa in sig i en fleeceluva eller liknande.

 

Utöver de raserna som vi har finns det ett hav av andra raser och varianter av marsvin.

Strävhår: 

Teddy                       

Rex                                                                                                     

Skinny                                                                                                 

Abessinier                                                                                                           

Ch-teddy                                                                                             

Korthår:                                                                       

Self                                                                      

Nonself

Crested

Långhår:

Peruan

Sheltie

Coronet

Alpaca

Texel

Merino

Lunkarya

 

Utöver dessa finns även guidestandard raserna Cuy och Ridgeback, det finns även ostandardiserade raser.